Napsugárszauna előnyei

A készülék rajongói arról számolnak be, hogy rendszeres használat esetén minden fáradtságérzet, gyengeség, elesettségi állapot megszűnik. Úgy érzik, mintha feltöltötték volna őket energiával.

Fekvő infraszauna
Fekvő napsugárszauna (Sunlighten SOLO)

Ezért azután a sokféle élettani hatás (méregtelenítés, testsúlycsökkentés, bőrszépítés, fájdalomcsökkentés, immunerősítés, testi és lelki relaxáció, a vérkeringés javítása, vérnyomáscsökkentés, a stressz-tűrő képesség növekedése, az alvásigény csökkenése, az immunrendszer erősítése, a vitalitás és a szellemi és fizikai teljesítőképesség jelentős növelése) mindegyikét nagyon sok hazai és külföldi referenciával, esettanulmánnyal tudjuk alátámasztani.

A készülékben kényelmesen fekve sokkal alacsonyabb hőmérsékleten 30 perc alatt többet verejtékezünk, mint a hagyományos forró levegős szaunában 2,5-3 óra alatt. Az alábbiakban ezért röviden összefoglaljuk azokat a legfontosabb jellemzőket, amelyeknek ez a sokoldalú hatékonyság köszönhető.

Mi a napsugárszauna?

Az élet kialakulása a Földön a Nap fény- és hő-sugárzásának köszönhető. Ismeretes, hogy a Nap fénysugarait már nagyon régóta elő tudjuk állítani mesterségesen: minden villanykörte ezt a találmányt hasznosítja. A Nap hősugárzását viszont csupán néhány éve tudják mesterségesen előállítani. A napsugárszauna a Napnak ezt a különleges hullámhosszúságú mesterségesen előállított hősugárzását hasznosítja.

A fekvő napsugárszauna az infraszaunák legújabb generációja, amely rendkívül sokoldalú egészségjavító hatása miatt külföldön rendkívül rövid idő alatt a Wellness és Fitness mozgalom élvonalába került.

Bőrbe hatoló hullámok
Az infravörös hő mélyen behatol a bőrünkbe

Az infravörös hősugárzás hullámhossz-tartománya rendkívül széles: 0,75 és 1.000 mikron között van. Minden olyan szaunát infraszaunának lehet nevezni, aminek a sugárzása ebbe a tartományba esik. A napsugárszauna hősugárzásának hullámhossz-tartománya viszont nagyon keskeny: 8 és 11 mikron között van. Ezért messze sokkal hatékonyabb, mint a szélesebb hullámhossz-tartományú működő infraszaunák. Azt lehet tehát mondani, hogy a napsugárszauna is infraszauna, de nem minden infraszuanát lehet napsugárszaunának nevezni.

A természetes napsugárzást – a káros UV komponens miatt – csak rövid ideig és csak meghatározott napszakokban élvezhetjük. A napsugárszauna jótékony hatásait viszont bármikor és jóformán korlátlan ideig élvezhetjük.

Miért annyira keskeny a napsugárszauna hullámhossz-tartománya?

A Nap hősugara a környezeti levegőt nem melegíti fel, de testünkbe behatol és felmelegíti azt. A tudományos kutatások szerint a Nap hősugárzása az emberi szervezetre akkor gyakorolja a legerősebb jótékony hatást, amikor nem a teljes tartományban sugároz, hanem az emberi test 70%-át kitevő víz saját sugárzása (9,4 mikron) közelében. Ezt a láthatatlan, szűk hullámhossz tartományt nevezik biofénynek, biosugárzásnak vagy érlelő fénynek.

A TITOK NYITJA A SUGÁRZÁS KÜLÖNLEGES HULLÁMHOSSZÁBAN KERESENDŐ

Azt a grafit-bázisú sugárzótestet, amely ezen a különleges hullámhosszon képes a sugárzást kibocsátani, néhány évvel ezelőtt amerikai kutatók fejlesztették ki és SOLOCARBON-nak nevezték el. Azóta is egyedül ez képes olyan sugárzást kibocsátani, amely megfelel a víz 9,4 mikronos saját sugárzásához. Nyilvánvaló, hogy legjobban ez a sugárzás hat sejtjeinkre.

Ennek a különleges sugárzásnak a hatására a szaunában először a testünkben lévő vízmolekulák, majd azok aktivizálása által sejtjeink is erősen rezgésbe jönnek. Ennek a vibrációnak a mozgási energiája szinte azonnal hővé alakul: testünk hőmérséklete emelkedni kezd. A rezgés által a víz-zárványok szétesnek, a bennük „betokosodott” toxinok felszabadulnak, ezért a napsugárszaunák méregtelenítő hatása akár sokszorosa a hagyományos szaunákénak.

A felmelegedett vér bekerül a vékonyabb, periférikus erekbe, hajszálerekbe is és kitágítja azokat. Kialakul egy belső láz és a méregtelenítés a belső szervekben, testünk legeldugottabb részein is nagyon hatékony lesz.

További titkok: fizikai, geometriai és élettani megoldások

A nagyhatékonyságú, szinte tökéletes SOLOCARBON™ sugárzót olyan geometriai testekbe – fél-hengerekbe – helyezték, amelyek a benne fekvő szaunázó számára a fizika törvényei szerint a legnagyobb hatékonyságot biztosítják: a sugárzás ugyanis annál mélyebbre tud hatolni, minél közelebb van a sugárzó a besugárzott testhez. Ez a behatolási mélység a távolság négyzetével gyengül.

Fekvő napsugárszauna használta közben (SOLO)

A fekvő szaunában minden testrészünk a lehető legközelebb van a sugárforráshoz, hiszen a fél-hengerek teljes belső felülete kibocsátja a sugárzást. A szaunázó egy sugárzást visszaverő matracon, vagy még jobb esetben egy ugyanolyan hatékony sugárzást kibocsátó napsugár-matracon (SOLOPAD) fekszik. A fej felőli – a felső fél-hengert lezáró, de a fej kinn-tartását lehetővé tévő – textil anyag belülről szintén sugárzás-visszaverő réteggel van bevonva.

Élettanilag nyilvánvalóan sokkal előnyösebb a fekvő helyzetben történő szaunázás: jobb a vérkeringés, kisebb a szív és a gerinc megterhelése, jobban kitágulnak a hajszálerek, mindenütt jobb az oxigén ellátás. Az elernyedő izmokból, szövetekből könnyebben távoznak a káros lerakódások.

Fekvő szauna összeszerelve
A Sunligten SOLO mobil infraszauna összetolva kis helyen elfér!

Hőfényképek bizonyítják, hogy ülő szaunákban nem lehet ilyen tökéletes hőeloszlást elérni: ott pl. a végtagok nem tudnak egyenletesen átmelegedni. A legmodernebb fekvő napsugárszaunában a talpunkat is éri a sugárzás: ennek olyan a hatása, mintha a méregtelenítést intenzív talpmasszázs fokozná.

A szellemi és fizikai teljesítőképesség növelése

Arra már korábban is sokan rájöttek, hogy a szellemi és fizikai teljesítőképesség szorosan összefügg. Ezért fizikai erőnlétjavító sportokkal igyekeztek magukat fitten tartani, hogy a szellemi munka kihívásainak is maradéktalanul eleget tudjanak tenni. Ez a nyolcvanas-kilencvenes évek nagy divatja volt, főleg Amerikában: az aerobik, futás, jogging és maratoni tréningek időszaka.

Azóta sok minden megváltozott: a szellemi igénybevétel nagyobb, a szabadidő kevesebb lett. Az akkori 30-40 évesek 50-60 évesek lettek és nyilvánvalóvá váltak a megerőltető fizikai gyakorlatoknak káros hatásai: sokan súlyos térdízület-kopással, vagy porckorong-kopással fizették meg a túlzott igénybevétel árát. A kutatókat az kezdte foglalkoztatni, van-e olyan általános eljárás, amivel az ember életenergia szintje, szellemi–fizikai teljesítőképessége növelhető anélkül, hogy annak hosszabb távon káros utóhatása lenne.

Egy Fontos tudományos felfedezés, amely egy ősrégi titokban gyökerezik

Parmenidész, a 2500 évvel ezelőtt élt orvos mondta:

Adjatok valamit, amivel lázat kelthetek és meggyógyítok minden betegséget.

A californiai Berkeley Egyetem kutatói ezen a nyomon indultak el és egyértelműen kimutatták, hogy a jó erőnléti állapot eléréséhez és fenntartásához nem szükséges megerőltető gyakorlatokat végezni: elegendő a szervezetnek bizonyos mennyiségű kalóriát rendszeresen elégetni!

Ennek a megvalósítására sokféle eredménytelen próbálkozás történt (étrend-kiegészítők, stb.). A hagyományos (finn) szauna sem vált be, ebben több óra alatt is csupán 300 kilokalóriát használunk fel. Az igazi áttörést az infraszaunák továbbfejlesztett változata, a napsugárszauna jelentette, amely belső láz keltésére egészséges, biztonságos módon alkalmas!

Alacsony hőmérsékleten (40 – 60 °C-on) is intenzív sugárzást bocsát ki és a Nap sugárzásának a láthatatlan hőtartományát hasznosítja: a levegőt nem melegíti fel, de az emberi testbe behatolva nagy mélységben átmelegíti azt.

Mi rejlik Parmenidész felismerése mögött?

Tulajdonképpen ugyanaz, amit az orvostudomány most kezd újra felfedezni: minden betegséget (még a lelkieket, pl. a depressziót is!) az életenergia-szint csökkenése vált ki és megfelelően magas energia szint esetén a vírusok és baktériumok sem tudnak ártani.

A belső láz többféleképpen is növeli az életenergia szintet: az anyagcsere felgyorsítása pl. több energia felszabadulását teszi lehetővé, a verejtékezéssel pedig pl. sok olyan káros lerakódás távozik a szervezetből, ami blokkolja a fizikai testünkön belül az életenergia áramlását. Ezért nő a vitalitás, csökken az alvásigény. A pulzus-szám emelkedése pedig edzi a szívet és a vérkeringési rendszert.

Ez a „Belső láz” egyébként nem egy kellemetlen érzés: az első 15-20 percben még csak nem is izzadunk, csak a második „félidőben” hevülünk át és verejtékezünk erősen. Rögtön utána viszont lezuhanyozunk, nem kötelezően hideg vízzel, és hamar visszanyerjük a normális testhőmérsékletet.

Páratlan előnyök a megerőltető fizikai gyakorlatokkal szemben

Egy fitnesz klub reklámjából idézek: 

Ha félórát futsz a futószalagon 8-8,5 km/órás sebesség mellett, kb. 330 kcal energiát használ el tested. Ha felgyorsítasz 9 km/órára, már 365 kcal-ra növekszik az energiafelhasználás. Sőt, ha a dőlésszöget 5 fokkal megemeled, akár 400 kcal-t is elégethetsz 30 perc alatt!

A napsugárszaunában kényelmesen fekve 30-35 perc alatt 800 kilokalóriát is el lehet égetni és egy-másfél liter verejtéket lehet veszíteni! (Az elveszített folyadékot vízivás révén könnyen vissza lehet nyerni, anélkül, hogy a felhasznált kalóriákat újra bevinnénk a szervezetbe – ezért annyira hatékony a készülék a testsúlycsökkentésben!)

A választási lehetőség tehát: 800 kcal kényelmesen fekve, vagy 400 kcal erőlködve és közben hosszabb távon az ízületeket és porckorongokat veszélyeztetve.

A fekvő rendszerű napsugárszauna olyan jó erőnléti állapotot biztosít, mintha valaki folyamatosan megerőltető aerobik, vagy fitnesz gyakorlatokat végez vagy megerőltető sportot űz. A szakirodalmi adatok szerint számos betegség megelőzésére és tüneteinek kezelésére is alkalmas.

Milyen egyén előnyei vannak a napsugárszaunának a megerőltető fizikai gyakorlatokkal szemben?

A szellemi és fizikai teljesítőképesség növelésén kívül a napsugárszauna használatának számos egyéb egészségjavító – betegségmegelőző – kozmetikai hatása is van. A nap mesterségesen előállított hősugarainak élettani hatásai a következők:

Méregtelenítés – Testsúlycsökkentés – Bőrszépítés – Fájdalomcsökkentés
Immunerősítés – Testi és lelki relaxáció – A vérkeringés javítása
Vérnyomáscsökkentés – A stressz-tűrő képesség növekedése
Az alvásigény csökkenése – Az immunrendszer erősítése
A vitalitás, életerő jelentős növekedése

A fenti élettani hatások miatt – amelyek mindegyikét nagyon sok hazai és külföldi referenciával, esettanulmánnyal tudjuk alátámasztani – a fekvő napsugárszaunát századunk legsokoldalúbb vitalitás-növelő (egészségvédő, betegség-megelőző) eszközének tartják.

A készülékben kényelmesen fekve sokkal alacsonyabb hőmérsékleten 30 perc alatt többet verejtékezünk, mint a forró levegős szaunában 2,5-3 óra alatt. A készülék használói arról számolnak be, hogy minden fáradtságérzet, gyengeség, elesettségi állapot megszűnik. Úgy érzik, mintha rákapcsolták volna őket egy akkumulátor-töltőre és feltöltötték volna őket energiával.

Scroll to Top