Tippek az infraszauna kiválasztásához

Ebben a cikkben megnézzük, mi az a 3 legfontosabb szempont és tudnivaló, melyet feltétlenül meg kell ismernie mielőtt kiválasztja az infraszaunáját!

Íme, a három legfontosabb tudnivaló:

1. Minden infraszauna „szíve”: a fűtőbetét!

Az infraszaunában a meleget a különböző típusú fűtőbetétek biztosítják. Minden típusú fűtőbetét hasonló elven működik: elektromos energia segítségével melegednek fel, majd a hő hatására infra sugarakat bocsátanak ki magukból.

Ezek az infra sugarak adják át a hőenergiájukat Önnek, amikor beül egy infraszauna kabinba. Tehát maga az elv nem bonyolult, a teljesítményt egy analóg vagy digitális vezérlőn keresztül lehet szabályozni. (a digitális az elterjedtebb)

Távoli infravörös sugár felfedezése:
Az infra sugarak, melyek az Ön izzadásáról gondoskodnak, már régóta ismertek.  1800-ban Herschel – aki csillagászként dolgozott – fedezte fel az infravörös fény létezését.

A nap fényét egy prizmával színképeire bontotta, majd egy higanyhőmérő segítségével észrevette, hogy a hőmérséklet a látható színkép vörös tartománya után erősen emelkedik. Herschel rájött, hogy az emberi szem számára láthatatlan fényt, „hősugárzást” fedezett fel. („vörösen túlinak” nevezte)

Nézzük meg, milyen fűtőbetétekkel épített infraszaunák ismertek

A. Kerámia fűtőbetét

A kerámia fűtőbetét (infrasugárzó) volt az egyik első olyan olyan betét, melyet az infraszaunákban alkalmaztak.
Ebben egy kerámia rúd szolgáltatja az infra sugárzást. A kerámia rúd felmelegedéséhez időre (15-30 perc) van szükség, így az energia egy része erre el is megy.

Régen így tudták megoldani az infraszaunák működtetését. Az ezzel a típusú fűtőbetéttel szerelt infraszaunák még ma is kaphatóak, azonban napjainkban már léteznek újabb és hatékonyabb fűtőbetétek is.

B. Carbon fűtőbetét

A Carbon fűtőbetét az egyik legdivatosabb típus lett. Egyik előnye az, hogy ezek a fűtőbetétek lap kiszerelésben kaphatóak, így könnyen beépíthetők az infraszaunákba. Nagy felületen adják le teljesítményüket, emiatt egészen alacsony (50-70 fok) a felületi hőmérsékletük, működésük közben a fűtőbetétet biztonsággal meg lehet érinteni.

Ennek köszönhetően a melegítő sugarak egyenletesen érik a felhasználót. Látható fényt nem bocsátanak ki. Egy vékony szén réteget használnak, mint hő elvezető anyagot, mely egyenletesen át tud melegedni. Teljes felmelegedési ideje rövidebb, mint a kerámia esetében, általában 4-5 perc.

C. Philips Vitae fűtőbetét

  • Előnye az, hogy bekapcsolás után azonnal használható. Ez ténylegesen így is van, mert halogén gáz töltete miatt nem igényel előmelegítést. 
  • További érdekessége, hogy narancsos színű fényt bocsátanak ki, mely azonban nem járul hozzá a hőleadáshoz. 
  • Hátránya, hogy nem akkora felületen adja le sugárzást, mint egy Carbon fűtőbetét. Nagyon pontos és precíz tervezést igényel a beépítése, hogy Önt egyenletesen érje a meleg. 
  • Előnyük, hogy teljes infravörös spektrumban sugároznak, a kerámia betétekhez képest hosszabb az élettartamuk.

A legideálisabb volna olyan fűtőbetét választani, amely az eddig felsorolt típusok minden előnyét egyesíti, azok „hátrányai” nélkül! Azaz: teljes spektrumon sugároz, gyorsan felmelegszik, hatalmas felületen állítja elő az infravörös sugarakat és nagyon hosszú az élettartama!

Ilyen már létezik: A Sunlighten 3 in 1® technológiája!

A szabadalmaztatott 3 in 1® technológia teljes infravörös spektrumot biztosít

Solocarbon 3 in 1® az egyetlen olyan szauna sugárzó a piacon, amely egy helyről mind a három infravörös sugárzási hullámhosszt ki tudja bocsátani.

Solocarbon 3 in 1

Az infravörös spektrum közeli (NIR), közepes (MIR) és távol (FIR) hullámokból áll, amelyek mindegyike különféle jellemzőkkel és frekvenciatartományokkal rendelkezik. Ezt a három hullámhosszt egyszerre egyetlen forrásból nem lehetséges előállítani. Ezért fejlesztette ki a Sunlighten egyedülálló technológiáját, amely a háromféle sugárzót egyetlen szauna sugárzótestben egyesíti.

SoloCarbon működése
Solocarbon 3 in 1 – Teljes spektrumú infravörös kabin

Szabadalmaztatott LED technológiánk egyenletes hullámhosszban állítja elő a közeli infravörös sugárzást, extrém hő- vagy fényértékek előfordulása nélkül.

A különálló, Kapton® polyimid-réteg egy könnyűsúlyú anyag, amit az űrtechnológiában használnak. Ezt a többi rétegtől függetlenül sokkal magasabb hőmérsékletre fel lehet melegíteni, az infrasugárzás közepes hullámhosszúságú tartományának az előállítására.

LED-technológia és Kapton® polyimid (Solocarbon 3 in 1):

mPulse-Heater-NIR-2 mPulse-Heater-NIR-3

A Solocarbon 3 in 1® sugárzó három különböző komponenst ötvöz egyetlen fűtőpanelen belül, hogy a közeli, középső és távoli infravörös tartományt egyszerre tudja kibocsátani a legelőnyösebb hullámhosszakon. További információkért kattintson ide! Az mPulse szaunáinkban ez a technológia található meg, mely egyedülálló a világon!

2. Egyszerű és sokrétű használat: Válasszon digitális vezérlésű infraszaunát

Az infraszauna kabinok kényelmes használatáról ma már digitális vezérlők gondoskodnak: segítségükkel a teljes kabin könnyen vezérelhető.

A sugárzó betétek teljesítményének vezérlésével Ön pontosan a saját tűrőképességének megfelelően infraszaunázhat.

Az infraszauna kabin vezérlői plusz funkciókat is el tudnak látni: külső- és belső világítás állítása, rádió vagy egyéni hangtechnika vezérlése, valamint: segítségükkel egyéb elektromos kiegészítők működtetése is megoldható.

Sunlighten: 10,1 colos Android alapú vezérlőpanellel!

Az Androidos vezérlőpanelnek köszönhetően egyetlen érintéssel elérhető a 7 előre beállított program az egyszerű testreszabás érdekében. Valós időben és nagy felbontásban megnézheti pulzusszámát és az elégetett kalóriákat.

Vezérlő panel
Androidos vezérlőpanel – Minden Sunlighten mPulse-ban!

Egyszerű érintésvezérléssel állíthatja a belső világítást és a hangerőt, valamint szabályozhatja a sztereo- és DVD-lejátszót. A Wi-Fi kapcsolat lehetővé teszi a zökkenőmentes csatlakozást és frissítéseket.

3. Faanyag  – az infrakabinok kiválasztásának harmadik legfontosabb szempontja

Az infraszauna kabinok általában fából épülnek, így a felhasznált fa anyaga nagymértékben meghatározza a kabin árát és kinézetét. Az oldalfalak lambériából készülnek, ezek adják a szauna egész megjelenését, (és az infraszauna végső árát is meghatározzák).

A leggyakrabban elterjedt lambéria faanyagok:

Normál fenyő

Egy strapabíróbb fenyőféle, melyet szaunák építésénél alkalmaznak. Mind bel-, mind kültéri szaunák esetén használható. A környezeti hatásokkal szemben ellenálló. Viszonylag nem drága, ezért az „olcsó” szaunák gyakran használt alapanyaga.

Hemlock fenyő

A hemlock fenyőből készült infraszauna szebb megjelenésű, mint a normál fenyő. Valamivel drágább faanyag, de még mindig az olcsóbb szaunák egyik alapanyaga.  Lazább szálszerkeze van, színe egészen világos barna árnyalatú.

Cédrus

A cédrus igazán bevált és ismert faanyag a szaunák építésénél, rendkívüli tartóssága miatt. Színe mélybarna, de rendkívül sok árnyalata létezik, megjelenése elegáns (szépséget és luxust áraszt magából).

Laza szálszerkezete miatt ez a fajta sem hajlamos a repedésekre, jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. Gombaölő anyagokat tartalmaz, így már természetes  állapotukban nehezen telepednek meg rajta a penészgombák és a baktériumok.

Illata rendkívül kellemes, mely hosszabb szaunázás idő után is érződik, így kellemes kikapcsolódást nyújt már az illatával is a kanadai cédrusból készült szauna.

Hazánkban viszonylag drágán beszerezhető faanyag, következésképpen az ilyen fából készült infrakabinok ára is magasabb.

A nyugati vöröscédrus a világ egyik legtartósabb fája, de változó a minősége. A Sunlighten cédrusa Vancouver szigetről származik. Ennek az erezete sűrűbb, színe mélyebb vörös, mint bármelyik más nyugati cédrus.

Hársfa

A hársfa népszerű faanyag a szaunaépítésben, hiszen ez hipoallergén fa, nem bocsát ki semmilyen illatot vagy méreganyagot, tehát teljesen biztonságos azok számára, akik allergiásak. Nagyon egyenletes színű, kevés csomót tartalmaz. A hársfa tartós keményfa, nem vetemedik vagy hajlik meg a hőmérséklet-változások hatására. Szolgáltatási célra vásárol szaunák esetében is tökéletes!

Eukaliptusz

Az eukaliptusz egy erős, tartós fa, amelyet évszázadokon keresztül használtak szekrények és padlók gyártására. Az eukaliptusz prémium minőségű fa, hasonló a tíkfához, ami szintén kiválóan tűri az időjárás viszontagságait.

Ha kültérre szeretné elhelyezni a szaunát, ez a legjobb választás. Ellenáll a nagy hőmérsékletváltozásoknak, nem vetemedik vagy hajlik meg idővel sem. Az eukaliptusz egyenletes színű, bármely szobainteriőrhöz nagyszerűen illeszkedik. Eukaliptusz faanyagunknak illatmentes.

Sunlighten: szaunák válogatott elsőosztályú faanyagokból!

A Sunlighten szaunák minden elemét minőségi és biztonsági szempontok alapján terveztük. Szaunakabinjaink elsőosztályú faanyagokból készülnek (Hársfa, Cédrus és Eukaliptusz), sehol nem használunk a gyártáshoz furnérlemezeket! 

Prémium fa választék

A környezetbarát faanyagokat kézzel válogatjuk és kemencében szárítjuk, ami több hetet vesz igénybe. Folyamatos hő és nedvesség hozzáadásával előzzük meg a fa repedését. A természetes fa számos különböző színárnyalatban érkezik. A színeket és a szemcséket úgy választjuk ki, hogy minden szauna természetesen szép legyen.

Sunlighten – mPulse 3in1®

Bal oldalt: hársfa, jobb oldalt eukaliptusz faanyagból!

eMPOWER-Basswood-HiRes-1000x eMPOWER Eukaliptusz

Scroll to Top